Op mod 75 procent af alle kvinder får gener på grund af overgangsalderen. Stort set alle gener og problemer skyldes, at kvindens produktion af østrogen falder i takt med alderen. Generne varierer fra kvinde til kvinde, og der er også stor forskel på hvornår overgangsalderen indtræffer. For nogle kvinder begynder det ved 45 års-alderen, mens andre først når de bliver 60. 

Mange af de gener og problemer som kvinder i overgangsalderen kæmper med, kan blive markant mindre ved et dagligt indtag af ekstrakt fra den udbredte urt rødkløver ifølge et studie fra Aarhus Universitet, som viser, at rødkløver er effektiv mod overgangsalderens hedeture og andre gener. Rødkløver hjælper med at opretholde en rolig og behagelig overgangsalder og hjælper kvinder med håndteringen af symptomer forbundet med overgangsalderen, såsom hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet.

Lindring af gener

Rødkløver har gennem århundrede været et populært remedie mod hedeture og andre gener forbundet med overgangsalderen, men længe kunne undersøgelser ikke konstatere nogen synderlig effekt af den almene lilla blomst. Det ændrede sig dog med dansk forskning fra Institut for Klinisk Medicin  på Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet, der er blevet udført under ledelse af forskningslektor Per Bendix Jeppesen.

Udfordringen ved rødkløverurten var, at dens phytoøstrogener var bundet til sukkermolekyler, som gør dem svært fordøjelige. Det lykkedes forskningsgruppen, ledet af Per Bendix Jeppesen, at blande et ekstrakt, som kombinerede rødkløverekstraktens gode egenskaber mod hedeture og mælkesyrebakterier, der gør det lettere for kroppen at optage de bioaktive forbindelser i rødkløver, som lindrer generne i forbindelse med overgangsalderen.

Undersøgelsen rapporterer, at de kvinder der fik ekstraktet, i gennemsnit reducerede antallet af svedeture med en tredjedel – og de svedeture de havde, var faldet drastisk i intensitet. Det betød, at kvinderne fortalte om bedre trivsel om dagen og bedre søvn om natten. ”Sidst, men ikke mindst, fik kvinderne stabiliseret deres humør og hæmmet nedbrydningen af deres knogler” fortæller Per Bendix Jeppesen.

Ingen farlige bivirkninger

  • Tre måneders behandling reducerede kvindernes svedeture med 32%, og gjorde de tilbagestående svedeture langt mindre intense. Tallet er et gennemsnit, og nogle kvinder oplevede f.eks. en reducering på 60% mens andre så en nedgang på 20%.
  • Knoglenedbrydningen blev bremset hos dem, der fik rødkløverekstraktet, mens nedbrydningen var betydelig for de kvinder, der ikke modtog kløverekstraktet, men derimod et placebo-ekstrakt.
  • Til forskel for kvinder i behandling med humane østrogener, oplevede kvinderne i behandling med plante østrogener og isoflavoner ikke samme bivirkninger. Kvinder, der modtager humane østrogener, kan få influenzalignende symptomer og feber, hvilket står i skarp kontrast til rødkløverekstraktets eneste bivirkning, som er en lettere dårlig smag.
  • Kvindernes østrogener kom i bedre balance, som derfor udløste færre hedeture.

Overgangsalderen kan være en stor belastning

Overgangsalderen kan give kvinder store gener bl.a. I form af 10-20 daglige hedeture, dårlig søvn, hovedpine og begyndende knogleskørhed. Problemerne forårsages af et faldende produktionsniveau af østrogen. Tidligere var det almindeligt at behandle med humant østrogent, men desværre viste det sig, at symptomerne ikke forsvandt på den lange bane, da medicinen ikke fjernede generne – den udskød dem bare til det tidspunkt, hvor behandlingen stoppede. Derfor er et kosttilskud, som f.eks. rødkløverekstrakt, en ideel behandling mod mange af overgangsalderens gener.